Menü Bezárás

Bajba jutott fehér gólya fióka Öregcsertőn

Erős széllel érkezett meg a hétvégén a hirtelen lehűlést okozó hidegfront. Egy széllökés kipenderített egy fiókát a fészekből Öregcsertőn, melyről a település polgármestere, Kis-Vén László értesítette a Természetvédelmi Őrszolgálatot 2020.július 11-én, szombat este. Szerencsére időben észlelte az esetet és nem késlekedett a cselekvéssel, így a madár hamarosan biztos kezekbe került.

Bajba jutott már anyányi méretű fióka

Agócs Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető még aznap este egyeztetett az áramszolgáltató, az NKM Áramhálózati Kft. műveletirányító munkatársával, így másnap már egy emelőkosaras autó állt készen arra, hogy a gólyafiókát visszahelyezzék a település főutcáján lévő fészekbe, ahol két fióka nevelkedik.

Visszahelyezés pillanatai

Agócs Péter így számolt be az akcióról: „Mivel elég fejlett fiókákról volt szó, ezért csak a fészek alsó pereméig közelítettük meg a fészket úgy, hogy a fészekben lévő másik fióka ne láthassa az emberek közelségét, ezáltal nem állt fenn a veszélye az idő előtti kirepülésének. A madár visszahelyezése sikeresen megtörtént, ezúton is köszönjük az áramszolgáltató munkatársainak az önzetlen, hétvégi segítséget. Bízunk benne, hogy a június közepén meggyűrűzött fiatalok napokon belül sikeresen kirepülnek a fészekből, sok adatot szolgáltatva későbbiekben a tudomány számára.”

Forrás: KNPI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük