Menü Bezárás

Téli madáretetés: milyen etetőt készítsünk?

Szívesen látná, amint énekesmadarak hada lakmározik a madáretetőjében? Építsen hát nekik olyan etetőt, amiben szívesen tartózkodnak! A különböző madárfajok különböző ízléssel bírnak etéren. Egy gondosan összeállított etetőhellyel a fajok széles skálájának nyújthat segítséget, és akár ritka madarakat is megfigyelhet az ablak mögül. Milyen tehát a jó madáretető?

Emeletes. Vannak ugyanis madarak, amik a talajról szedegetik össze táplálékukat, egyesek az ágak közt keresgélnek, míg mások a védett, stabil dúcokba vagy éppen a csüngő, hibálózó etetőkre repülnek rá szívesen. Egy nagy etető helyett érdemes tehát több, különböző típusút kihelyezni. A minden igényt kielégítő etetőhely a következő elemekből áll: 

Talajetető

A talajon egy kis ferde féltetőt alakítunk ki, és alá helyezzük el az élelmet. A féltető megakadályozza, hogy a hó betemesse a magokat, és némi védelmet is kínál a madaraknak.

Kép: www.freepik.com

Etetőtálca

Tányér, tálca, tepsi, láda, virágalátét, műanyag doboz lehet az alapanyaga. Fúrjunk néhány lyukat az aljába, hogy az esővíz kifolyhasson belőle, majd rögzítsük egy stabil helyre, és már tölthetjük is bele a magokat.

Függő etető

Házikó, lyukas petflakon, konzervdoboz, kókuszdió-héj, lámpabúra: szárnyalhat a kreativitás, mindegyikből készülhet madáretető. A lényeg, hogy fel lehessen akasztani, legyen egy kis pereme a leszálláshoz, és ne essen bele az eső. Ha pedig egyszerűen szeretnénk megoldani a kérdést, kiakaszthatunk készen kapható cinkegolyót, sótlan szalonnát vagy hájat.

Cinkegolyó. Kép: Magyar Madártani Egyesület

Plusz néhány jótanács: 

  • Akármilyen típusú etetőt is használjon, időnként takarítsa, fertőtlenítse! A madárinfluenza a vadmadarak között is terjed, a jó hír viszont az, hogy az alapvető higiénia biztosításával megakadályozható a fertőződés.
  • Ha városban lakik, akkor is része lehet a madáretetés örömeiben. Kaphatók kifejezetten ablakba, ablakpárkányra szerelhető, kis méretű etetők is.
  • Télen is lehet aszály! Ilyen esetben az eleség mellé vizet is helyezzünk ki a madaraknak.
  • Vigyázzon, nehogy macskaetetőt építsen madáretető helyett! Az etetők kihelyezésekor győződjön meg róla, hogy az arra járó macskák nem férnek hozzá a madarakhoz.
  • Ha kutyát, macskát, nyuszit tart házikedvencként, a vedléskor kifésült szőrt tavasszal kihelyezheti a madaraknak, például a cinkegolyók kiürült hálójába. A kismadarak fészeképítéskor köszönettel elhordják, hogy puha, meleg bélést készíthessenek belőle fiókáik számára.