Menü Bezárás

Az év kiemeltjei: 2021 fája,madara, kétéltűje, hala, emlőse, rovara, gombája és vadvirága

A szakmai szervezetek a lakossággal együtt minden évben megválasztanak kategóriánként egy-egy fajt, amely az adott évben kiemelt helyen szerepel az ismeretterjesztésben. Íme az idei év fajai: ismerjük meg és óvjuk őket, hogy még sokáig élvezhessük társaságukat!

A 2021. év fája: Lisztes berkenye

A lisztes berkenye vagy süvölvény berkenye (Sorbus aria) a rózsavirágúak rendjébe, a rózsafélék családjába tartozó faj. Európában mindenütt őshonos. Alacsony termetű, terebélyes, szabálytalan koronát nevelő lombhullató fa. Kérge sima szürke, tojásdad formájú leveleinek fonákja fehéren molyhos. Szárazabb, meleg, meszes talajokat kedvel. Főleg sziklás termőhelyeken fordul elő. Fehér virágait a méhek előszeretettel látogatják, piros bogyói a madarak téli táplálékául szolgálnak.

kép: wikipedia

A 2021. év madara: Cigánycsuk

A cigánycsuk (Saxicola rubicola) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe, a légykapófélék családjába tartozó faj. Magyarországon rendszeresen költ, de csak márciustól októberig tartózkodik hazánkban. Testtömege 14-17 gramm, szárnyfesztávolsága 18-21 cm. Jellemzően az ágak végén ülve les apró rovarokra, pókokra, hernyókra, csigákra, ászkákra, melyeket a talajon fog meg. A pár egy költési időszakban két fészekaljat nevel fel, alkalmanként 5-6 fiókával.

kép: wikipedia

A 2021. év kétéltűje: Zöld varangy

A zöld varangy (Bufotes viridis) a kétéltűek osztályába, a békák rendjébe, a varangyfélék családjába tartozó faj. Közép-Európától az Urálig gyakori, bár a faj alaktanilag és genetikailag sem egységes: Európában öt különböző változata fordul elő. Mint minden hüllő és kétéltű, Magyarországon a zöld varangy is védett!
A sík vidékeket kedveli, az Őrjegben is nagyon gyakori. Bár a szaporodáshoz vízre van szüksége, képes messzire eltávolodni a nyílt vizektől. Nem csak a természetben, de a háztartások közelében, kertekben, pincékben, aknákban is lépten-nyomon belefuthatunk.
A hímek 7-8, a nőstények 9-10 cm hosszúak. Törtfehér alapon zöld foltos mintázatuk összetéveszthetetlenné teszi őket.
4-5 éves korában válik ivaréretté és ha békén hagyjuk, akár 14 évig is szorgalmasan gyéríti házunk táján a rovarokat, jellemzően éjszakai műszakban. Érdemes tehát vigyázni rá, hiszen hasznos állat. Aki pedig idegenkedik tőle, az nézzen csak a gyönyörű, aranyló szemébe, és máris megenyhül a szíve!

kép: wikipedia

A 2021. év hala: Jászkeszeg

A jászkeszeg (Leuciscus idus) a sugarasúszójú halak osztályának pontyalakúak rendjébe, a pontyfélék családjába tartozó faj. A nagyobb folyókat és tavakat részesíti előnyben, hazánk vizeiben is szép számban található. Közepes termetű hal, átlagos példányai 30-50 cm hosszúak. Táplálékát férgek, puhatestűek, kisebb rákok alkotják. Április 15-től május 31-ig az ívás miatt tilos kifogni, egyébként gyakran kerül a halászhálókba.

Kép: Dr. Harka Ákos és Sallai Zoltán – Magyarország halfaunája

A 2021. év emlőse: Hermelin

A hermelin (Mustela erminea) az emlősök osztályának ragadozók rendjébe, a menyétfélék családjába tartozó faj. Hazánk egész területén megtalálható, de ritka, védett faj. Testének hossza (farok nélkül) 20-30 cm, a hímek nagyobbak a nőstényeknél. A magyarországon élő hermelinek egész évben a barna bundájukat viselik, tőlünk északabbra viszont télre felöltik a jellegzetes hófehér téli bundát a fekete farokheggyel. A hermelin ragadozó, főleg kisebb rágcsálókra vadászik, éjszakánként.
Jól alkalmazkodik bármilyen környezethez. A faodvakban, sziklahasadékokban vagy elhagyott épületekben egyaránt kényelmes odút rendez be magának. Az embert igyekszik elkerülni, és mivel ügyes is, csak ritkán van szerencsénk megpillantani ezt a fürge kis vadászt.

kép: wikipedia

A 2021. év rovara: Kacsafarkú szender

A kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) a rovarok osztályának a lepkék rendjébe, a szenderfélék családjába tartozó faj. Furcsa szerzet: kinézete, mérete és mozgása alapján első pillantásra kolibrinek is nézhetnénk. Pedig nem madár, hanem egy nagy, különös formájú lepke. Potrohán feltűnő, fekete-fehér pamacs található, amely segíti őt a levegőben történő manőverezésben. Májustól októberig futhatunk össze vele akár lakott területek virágos kertjeiben is, amint a virágok előtt a levegőben lebegve hosszú nyelvével nektárt nyalogat. Bár a hirtelen feltűnő, berregve izgő-mozgó kis pilóta megjelenése ijesztő lehet, nem kell félni tőle, sőt! A többi lepkéhez hasonlóan a kacsafarkú szender egy hasznos beporzó rovar.

A képre kattintva a kacsafarkú szender jellegzetes mozgása látható. Forrás: wikipedia.

A 2021. év gombája: Óriás bocskorosgomba

Az óriás bocskorosgomba (Volvariella bombycina) a csengettyűgombafélék családjába tartozó gombafaj. Fehér vagy halványsárga kalapja 8-15 cm átmérőjű, púposan kiterülő formájú. Ismertetőjegye a jól fejlett okkersárga, hártyás bocskor. Lombos fák törzsén található meg május és október között. Szaga retekre emlékeztet. Íze jellegtelen. Gyűjteni már csak ezért sem lenne érdemes, de Magyarországon védett státusza miatt nem is szabad.

képek: wikipedia – gomba / konkoly

A 2021. év vadvirága: Vetési konkoly

A vetési konkoly (Agrostemma githago) a szegfűfélék családjába tartozó védett növény. Jellemzően gabonaföldeken virít, de mivel minden része mérgező, nem szívesen látott vendég. A termények közé keveredve, lisztben vagy takarmányban komoly egészségügyi gondokat okozhat. A gazdák, amióta gabonatermesztés létezik, küzdenek ellene. A vegyszeres gyomirtási technikák elterjedésével a konkoly annyira ritka lett, hogy alig találkozhatunk már vele. Egyébként csodaszép lila színű virág, melyben, ha nem gabona között találunk rá, nyugodtan gyönyörködhetünk.