Menü Bezárás

Tilos gyűjteni a hullott agancsot!

Kezdetét vette az időszak, amikor a szarvasbikák levetik agancsukat. Az erdőben járva azonban, ha agancsot találunk, tilos hazavinni. Ennek két oka is van.

Az aganccsal, ugyanúgy mint magával a vaddal, az adott területen vadászatra jogosult szervezet gazdálkodik. Ha valaki csak úgy hazaviszi, a jogszabályok értelmében ugyanúgy lopást követ el, mintha illegálisan vadászna.

A tiltásra azonban a fő indokot az állatok védelme szolgáltatja. Az illegális agancsgyűjtés ugyanis károkat okoz az erdőben és a vadállományban.
Az állatok tél végére elhasználták minden tartalékukat. Ilyenkor, a tavaszi táplálék megjelenéséig nyugalomra van szükségük. Az agancsgyűjtők azonban sokszor csoportosan, zajongva járják az erdőt, azzal a szándékkal, hogy felriasszák a pihenő állatokat. A végletekig kimerült szarvasok sokszor elpusztulnak az erőfeszítéstől, de az sem ritka, hogy menekülés közben utakra kiugrálva balesetet okoznak, gyümölcsösökbe, földekre tévednek, elkerített területeken rekednek, fennakadnak kerítéseken, drótokon. Az így megsérülő vagy elpusztuló szarvasok állatkínzás áldozatainak tekinthetők. Aki szándékosan hajszolja őket balesetekbe annak reményében, hogy közben szert tehet az agancsukra, már nem is csak lopást, hanem bűncselekményt követ el.

Tél végén is érdemes kirándulni a természetben. A tavaszi ébredés előtt még utoljára megleshetjük az alvó erdőt. Maradjunk most azonban a kijelölt útvonalakon, ne menjünk az állatok búvóhelyéül szolgáló sűrűbe, és csendesen járjunk! Igyekezzünk megőrizni a természet nyugalmát, amikor a legnagyobb szüksége van rá. 

Ha bajba jutott, sérül állatot lát, vagy a természet nyugalmát zavaró, az állatok épségét veszélyeztető tevékenységet észlel, az alábbi telefonszámokon tud segítséget kérni: 

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti száma:

+ 36 30 555 6171.

Ezen a számon az ügyeletes kolléga naponta 8:00-20:00 között fogadja a természetvédelmet érintő, közérdekű bejelentéseket. (Más nemzetipark-igazgatóságnál más az ügyeleti szám!)

Kiemelt fotó: Fotó: Csontos Péter, Gemenc Zrt.