Menü Bezárás

Kék Túra Napja a natúrparkban

2021.10.09

A Kéktúrázás Napja az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szervezésében. A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve idén október 9-én az Országos Kékkör bejárását hirdette meg a szervezet. Ennek keretében jártuk be az országos rendezvénnyel összhangban az Alföldi Kék-túra útvonal 103. számú szakaszát, mely Érsekhalmától Kéleshalmáig tart.

A túra elején az Együtt Érsekhalmért Egyesület vendéglátásában némi útravalót kaptunk (kávé, tea és pogácsa), e mellett a település rövid történetét mesélte el Gonda János az civil szervezet képviseletében.

Érsekhalmáról indulva régészetileg és természetileg értékes és érdekes érsekhalmi Hét-völgy TT. mellett túráztunk, így természetesen a földvár tanösvényét is bejártuk. Az egyik legjelentősebb bronzkori földvárunk sáncai a Duna egykori ártere fölött 10-15 m. magasan helyezkednek el. Ezután a Duna-völgyi főcsatorna gátján baktattunk néhány kilométert a következő látványosságig. Szerencsére nem aszfaltozott gát, így ép futóművel érkezhetünk a Hajósi kaszálók és löszpartok TT bivalylegelőjéig, a nem messze a Hajósi műemlék pincefalu borospincéi sorakoztak.. Itt az 1700-as években a környékre betelepített németajkú lakosság keze munkája nyomán meghonosodott borkultúra mai “gyümölcseit”, a különleges zamatú borokat a löszfalba vájt 1100 pincében érlelik. Ezután helyiek csak Bágerként emlegetett főcsatorna mellett haladtunk tovább Császártöltés felé. A falu előtt egy kis pihenő, majd folytattuk utunkat át a településen keresztül.

A rendezett és takaros Császártöltés környéke egykor az ország egyik állóvizekben leggazdagabb területe volt. A régen vízjárta ártereken ma, a lecsapolások után szántóföldek vannak. Utolsó megmaradt vizes területe, az egykori ős-Duna meder feltöltődése során keletkezett tőzeges, ma védett lápvonulat, az úgynevezett Őrjeg. Legmélyebb vonulatát a Vörös-mocsár TT-t csupán kis mértékben érintettük. A túra során több jellegzetes növény- és állatfajt figyelhettünk meg a rétisastól egészen a homokbuckák még virágzó, védett kései szegfűig. A végpontig erdővel árnyékolt szakaszokban is a homokdombokon, a végén pedig Kéleshalom központjában. pecsételhettünk. Úticélunk végén a KEFAG Zrt. munkatársai vendégeltek meg különböző ízű kenyérlángosokkal. A túra 7:30-tól 15:30-ig tartott, 8 óra időtartamban, melynek során közel 27 km-t tettünk meg. Az előzetesen jelentkezett résztvevőkön kívül településenként változóan további önkéntesek csatlakoztak egy-egy szakaszra. Mindezekkel együtt a szakaszfelelősökön kívül  6 fő teljesítette ezt a nem könnyű túrát, a nap kabalája Mangó nevű labrador retriver kutya volt, aki szintén velünk együtt teljesítette a távot.

A túrát az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület és a KEFAG Zrt. Császártöltési Erdészete mint szakaszfelelősként, e mellett a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is szakmailag támogatta.

Írta és fotók: Agócs Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük