Menü Bezárás

Sikeresen lezajlott a Natúrparki Családi Nap az Őrjegben

2022.05.28.-án szombaton sikeresen megrendezésre került a Natúrparki Családi Nap az Őrjegben elnevezésű rendezvényünk, melyet néhány hetes előkészítő szervezői munka előzött meg. A helyszín a Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Terület szabadon látogatható túraútvonalának gulyakúti pihenőhelye, melye egy igazán családias, természetközeli helyszínt biztosított a rendezvényre érkezők számára.

Megközelítése gyalogtúrával és kerékpárral, de akár lóháton is történhetett, hiszen a Hajósi Pincefalutól induló túraútvonal hossza 1400 méter. Így egy könnyített túrázási lehetőséget kínált, minden korosztály számára. A rendezvényünk helyszínére 10 órától egészen 18 óráig kétóránként vezetett gyalogos és kerékpáros csoportok indulhattak, de ezen kívül önállóan is megközelíthető volt. Hagyományos és most először elektromos rásegítésű kerékpárok
álltak teljesen térítésmenetesen rendelkezésre, összesen 22 kerékpár.

A rendezvény helyszínére érve legfőbb látványosság a területen legelő 50 példányos magyar házi bivalygulya. Ezzel az őshonos háziállatfajtával szakvezetéssel együtt ismerkedhetett meg az ide látogató. Mindezt szarvasgomba kutyás kereső bemutató, terápiás terelőkutya bemutató, állatsimogató, valamint gyógynövény bemutató színesítette. Programok sokasága várta a gyerekeket, hiszen természettel és sporttal kapcsolatos játékok, eszközök álltak rendelkezésre részükre, melyek közül a kőfestés, az arcfestés és interaktív játkékok voltak a legizgalmasabbak.

A rendezvény egyben kiételes és izgalmas gasztronómiai élmény nyújtott, hiszen a bivalyétel kóstoló keretében összesen 140 adag bivalypörkölt fogyott el. Ezt kiegészítette a látványkemencés sütés, ahol több kiló házi kovászos kenyér, kenyérlángos és különféle házi kemencés péksütemények fogytak el kóstoltatás során. Lehetett kóstolni továbbá ínyencségnek számító szarvasgombás ételeken túl helyi termelők különféle kézműves termékeit is, melyek közül a legnépszerűbbek a bioborok és kecskesajtok voltak. A kóstoltatás során kizárólag természetes alapanyagú edények és poharak kerültek felhasználásra, a hulladék pedig szelektív gyűjtésre. A kézműves termékek kóstolása mellett vásárlásra is volt lehetőség, mini termelői piac valósult meg.

A rendezvény ideje alatt sajnálatosan többször eleredt az eső, ezért igen hasznosnak bizonyult az erre a rendezvényre előzetesen beszerzett rendezvénysátrunk és a további kisebb sátrak is, melyek közül még hasznosabb volt a felállított baba-mama sátor, mely nyugodt, elszeparált körülményeket biztosított számukra, növelve ezzel a komfortérzetet. A higiéniai igényeket a területre kihelyezett, bérelt mobil WC szolgálta ki, kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőséggel. A rendezvény résztvevői között egy az egyesület által saját kezűleg készített kerti fahintát sorsoltunk ki, melyet egy kétgyermekes helyi család nyert meg.A rendezvény ideje alatt sajnálatosan többször eleredt az eső, ezért igen hasznosnak bizonyult az erre a rendezvényre előzetesen beszerzett rendezvénysátrunk és a további kisebb sátrak is, melyek közül még hasznosabb volt a felállított baba-mama sátor, mely nyugodt, elszeparált körülményeket biztosított számukra, növelve ezzel a komfortérzetet. A higiéniai igényeket a területre kihelyezett, bérelt mobil WC szolgálta ki, kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőséggel. A rendezvény résztvevői között egy az egyesület által saját kezűleg készített kerti fahintát sorsoltunk ki, melyet egy kétgyermekes helyi család nyert meg.

A rendezvényen a délelőtti szomorkás időjárás ellenére nagyjából 260 fő vett részt, illetve a közeli Hajósi Pincefaluban párhuzamosan zajló Orbán-Napi Borünnep helyszínen működő natúrparki információs sátrunkban közel 400-450 fő érdeklődővel találkoztunk.

  • A rendezvény közreműködő partnerei:
  • Hajós Város Önkormányzata
  • Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
  • Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
  • Anna Borház Pincészet
  • Hardi Imre és szarvasgombakereső csapata
  • Boróka Farm Családi Gazdaság
  • Híd Birtok
  • Karáth Imre
  • Kósa Gyula
  • Herner Melinda
  • Baksai Barbara
  • Szittya NapFarkas dallamdobos

Összeségében még a délelőtt tapasztalt kedvezőtlen időjárás ellenére is úgy értékeljük, hogy
rendezvényünk elérte a célközönségét, hiszen többnyire aktív kikapcsolódásra vágyó családok látogatták meg. Bár rendezvényünk elbírt volna nagyobb látogatószámot, ennek ellenére ezt egy hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg, így a tavalyi kisebb volumenű program megvalósítása után, idén a pályázati forrásnak köszönhetően egy színvonalas rendezvény megvalósításán vagyunk túl, melyet a következő években tovább szeretnénk fejleszteni. Ebben az is megerősített bennünket, hogy Bányai Gábor országgyűlési képviselő Úr is fontosnak tartotta személyes megjelenésével erősíteni rendezvényünket.

Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy lehetőséget kaptunk az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Nonprofit Kft-nak, a Magyar Natúrpark Szövetségnek a rendezvényünk színvonalas megtartására!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük