Menü Bezárás

Nagy érdeklődés mellett zajlott a fehér gólya fiókák gyűrűzése

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében, az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával szervezett „Gólya Road Show” gólyafészek felmérő és fehér gólyák látványgyűrűző rendezvénye nagy sikert aratott a lakosság körében június 20-án hétfőn Kalocsa és környékén.

Immáron 11 éve folyik a felmérés, hiszen a rendezvény 2012-ben indult el. Összesen 7 település (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske) 13 gólyafészkében 29 példány gólyafiókára került gyűrű. A gyűrűzéssel együtt ezekben a településeken, illetve fészkekben a fiókák számbavétele is megtörtént.

Az átlagos fiókaszám 2,23 példányként alakult fészkenként, ami sajnos sokévi átlag körüli eredmény az idei évben. A tudományos munkával egybekötött fajvédelmi, illetve természetvédelmet népszerűsítő akció során nem várt probléma, illetve akadály szerencsére nem adódott. A fiókák fejlettsége csupán néhány esetben mutatott különbséget fészkenként, a fészkekben jellemzően jó kondícióban lévő fiókák voltak. Minden bizonnyal azonban a tavaszi aszályos időszak és a később bekövetkező felhőszakadással járó időjárás hatásai nem kedveztek a költésnek. Volt néhány fészek, ahol sajnos idén nem kezdődött el a költés, egy keceli fészekben és drágszéli fészekben sem, viszont Öregcsertőn egy esetben találtunk 4 fiókás fészekaljat.

A településeken az előre meghirdetett időpontokban nagy érdeklődés kísérte a munkát, hiszen a 7 településen mintegy 150-en vettek részt a rendezvényen. Mindig öröm, ha nemcsak gyerekek, hanem az őket kísérő felnőttek is időt tudtak szakítani a gólyagyűrűzés megtekintésére. A program a jövő évben a tervek szerint folytatódik.

Külön köszönjük az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatását!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük