Menü Bezárás

A fecskék védelme

A magyarországi füsti fecske és molnárfecske állomány az elmúlt két évtizedben a felére csökkent.

A két legfontosabb kiváltó okot: a nagyüzemi mezőgazdaság általi élőhely-átalakítását és a rovarirtószeek intenzív használatát, továbbá a klímaváltozást az egyes ember nem tudja befolyásolni, ehhez globális összefogásra és beavatkozásra van szükség, fecskevédelmi eszközök alkalmazásával viszont hozzájárulhatunk, hogy több fióka repülhessen ki.

Fecskék a házunk táján

Hazánkban a partifecske, a molnárfecske és a füstifecske van stabilan jelen, utóbbi kettő a lakott területeken is gyakori.

grafika: Kókay Szabolcs

A molnárfecske, más nevein: fehérmellű fecske, gyatyásfecske, kapcás fecske vagy bercés fecske hasa fehér, háta fekete, fehér farcsíkkal. Lábait és lábujjait fehér pelyhek borítják. Nagyvárosokban is fészkel. Felülről zárt, kis bejárattal ellátott sárfészkeit szorosan az eresz alá, erkély, vagy ablakpárkány alá illesztve építi. Repülő rovarokkal táplálkozik, melyek mérettartománya a gombostűfejnyi levéltetűtől az ujjpercnyi legyekig, böglyökig terjed.

A füstifecske, más nevein villásfarkú fecske, istenföcske, vizesföcske, cifra- kémény- vagy tarkaföcske torka sötétvörös, farka mélyen villás, lába és lábujjai csupaszok. Felül nyitott sárfészkeit előszeretettel építi ólakba, mezőgazdasági épületekbe. A molnárfecskéhez hasonlóan apróbb és nagyobb repülő rovarokkal táplálkozik.

Veszélyeztető tényezők

  • a nagyüzemi mezőgazdaság által a rovarölőszerek használata
  • a legelőállat- állomány csökkenése
  • a Magyarországon 98%-ban alkalmazott kémiai szúnyogirtás
  • jószágitatók hiányában a szárazodó tavaszokon a sár, mint fészeképítő anyag hiánya
  • a gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények okozta pusztulás a költési és vonulási időszakban, valamint a telelőterületeken
  • a Mediterráneumban zajló madárbefogás és vadászat
  • fészkek leverése és a fészkelés megakadályozása az épületeken

Hasznos és kedves

A fecskék rendkívül hasznos madarak, hiszen egy fecskepár napont a több, mint 5500 db rovart fogdos össze, megszabadítva ezzel minket éves szinten kb 1 millió kellemetlenkedő szúnyogtól, légytől, bögölytől, molytól és egyéb kártevőtől.
Jelentős hasznuk mellett szívderítő megtapasztalni a gondosságot, amivel fészküket építik, a szorgalmat, amint fiókáikat táplálják és a hűségüket, ami évről-évre visszahozza őket kontinensnyi távolságból, mindig ugyanahhoz a házhoz. Segítsük hát őket, amiennyire tudjuk!

Fecskevédelmi eszközök

Sárgyűjtő hely: száraz tavaszokon és nyarakon sár híján nem csak fészket nem tudnak építeni a fecskék, de tatarozni sem tudják a már meglevőket. Segíthetünk nekik, ha a kertben, kis forgalmú utak szélén állandó locsolással vizesen tartunk egy kisebb területet.

Fecskepelenka. Fotó: MME – Orbán Zoltán

Fecskepelenka: az ember-fecske konfliktusok hátterében szinte mindig a fészekkel együtt járó kellemetlenség, a lepotyogó ürülék áll. Pedig a piszkítás fecskepelenka használatával megakadályozható. Ez az eszköz egy fészkenként legalább 20×30 cm körüli fa- fém- vagy műanyag lap, amit kb 40-60 cm-rel, polcszerűen a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

Mű fecskefészek

Ha maguktól nem költöznek fecskék az ereszünk alá, beinvitálhatjuk őket mesterséges fecskefészkek kihelyezésével. Ilyeneket vásárolhatunk készen, vagy magunk is készíthetünk. Mivel a molnárfecske és a füstifecske különböző típusú fészket épít, érdemes odafigyelni a paraméterekre.

Molnárfecske részére alkalmas műfészek. Fotó: MME – Orbán Zoltán

Molnárfecskék részére zárt, kis bejárati nyílással ellátott fészek való, melyet szorosan az eresz, vagy valamilyen perem alá illesztve kell felrögzíteni az épületre. Minél több fészket helyezünk ki, annál nagyobb eséllyel veszik őket birtokba a madarak.
Méretek: belső hossz 13,5-14 cm, belső szélesség 9,5-10 cm, belső mélység 9,5-10 cm. A bejárat 4,5 cm széles és 2 cm magas legyen. A fészek belső űrmérete 0,5-0,6 l.

Füstifecskék részére készített műfészek. Fotó: MME – Orbán Zoltán

A füstifecskéknek szánt fészkek teteje nyitott, nincs külön bejárati nyílás. A nyitott fészket a tető síkjától lejjebb erősítsük az épületre. Elsősorban lakott istállók belsejében szeretnek költeni a füstifecskék, és több fészek esetén egymástól legalább 1 m távolságra helyezzük el fészkeiket!
Méretek: belső hossz 13,5-14 cm, belső szélesség 9,5-10 cm, belső mélység 9,5-10 cm. A bejárat 4,5 cm széles és 2 cm magas legyen. A fészek belső űrmérete 0,5-0,6 l.

Az információk a Magyar Madártani Egyesülettől származnak melynek weboldalán további tudást szerezhet a fecskék védelméről.