Menü Bezárás

A gyepek titkai III. fotópályázat

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei harmadik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.

A gyepek titkai fotópályázat első felhívására 2020-ban több mint 600, a második kiírásra 2021-ben már közel 1200 pályamű érkezett. A nagy érdeklődésre tekintettel a Társaság idén is meghirdeti projektpartnereivel a fotópályázatot.

2022-ben a gyepes élőhelyek gerinces fajainak megörökítése a pályázók feladata.

Szöcskeegér. Kép forrása: Magyar Természettudományi Múzeum

Jelentkezés

Az előző évekhez képest újdonság, hogy két korcsoportban lehet pályaműveket nevezni, 10-től 18 éves korig (a pályázat beadásakor 18. életévét be nem töltött pályázó), valamint 18 év felett. Ezzel szeretnének az ifjú fotós tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítani.
A pályázaton a részvétel ingyenes. A pályázati kiírás ide kattintva érhető el. A pályázat időtartama: 2022. július 18. 8 órától 2022. augusztus 31. 24 óráig.

Eredményhirdetés és vándorkiállítás

Az első három helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról a szeptember közepén, a Grassland-HU Facebook oldalán indított szavazás dönt majd.
Az ünnepélyes eredményhirdetés előre láthatólag szeptember végén lesz.
A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotás vándorkiállítás formájában megtekinthető lesz a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban. Ezáltal a képek országszerte elérhetővé válnak minden érdeklődő számára.

A magyarországi gyepekről

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek” összefoglaló nevet.
A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

Haris. Fotó: Kozma Attila

Az integrált projektről

A fotópályázat Magyarország első természetvédelmi témájú LIFE integrált projektje, a Grassland-HU keretében valósul meg. A 8 éves projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése. Ezt többek között az Országos Gyepstratégiai Terv összeállításával; a mintaterületek alapállapot felmérésével és a természetvédelmi beavatkozások és kezelések hatásainak monitorozásával; a gyepekhez kötődő zászlóshajó fajok hazai és nemzetközi akcióterveinek elkészítésével, illetve a meglévők felülvizsgálatával; egy az inváziós fajokra vonatkozó országos adatbázis létrehozásával; öt – természetbarát módszereket alkalmazó – modellgazdaság kiválasztásával; valamint a közelmúltban létrehozott Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálattal kívánja elérni.
A projekt sikerének elengedhetetlen feltétele az ismeretterjesztés és a szemléletformálás – ezt a célt szolgálja a fotópályázat meghirdetése is.

Bővebb információ: grasslandfoto@hoi.hu;
Sajtókapcsolat: Doró Viktória, kommunikációs szakértő
+36 30 343 5394
Web: www.grasslandlifeip.hu
Facebook: www.facebook.com/grasslandlifeip/
Instagram: www.instagram.com/grasslandlifeip/