Menü Bezárás

A HAZAI ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS EGY ÉVTIZEDNYI NÖVEKEDÉSRE ALAPOZZA A JÖVŐJÉT

Magyarország célkitűzése, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterület-arányt – emelte ki Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára megnyitóbeszédében a 2023-as Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferencián a Neumann János Egyetemen.

Juhász Anikó hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását. Segítségével csökkenthető ugyanis a fokozottan veszélyes növényvédő szerek és a műtrágyák használata, és ezzel egyidejűleg biztosítható, hogy a talaj ne veszítsen termőképességéből.  Elmondta, hogy az elmúlt években, a világ más országaihoz hasonlóan, Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. 


A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a célkitűzésekhez – egyebek mellett – a támogatáspolitika is hozzájárul, így a most futó intézkedés után 2025-től új, 5 éves programot indít az Agrárminisztérium a Stratégiai Terv alapján. A fenntarthatósági célok iránti elköteleződést mutatja, hogy 2022-től átlagosan 74 százalékkal növekedtek a támogatási összegek. Beszámolt arról, hogy a hazai ökológiai gazdálkodást célzó nemzeti cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási eszközök rendszerszintű összehangolására, a belföldi kereslet- és kínálatnövekedésre, valamint az oktatás képzési feltételeinek biztosítására, a szaktanácsadói-szakértői hálózatra, illetve a legkorszerűbb ellenőrzési és tanúsítási rendszer bővítésre valamint az innovációs hálózat felépítésére és finanszírozására.   Megemlítette, hogy a magyar agrár- és élelmiszerágazat szereplői fontos beszállítói és exportőrei a biotermékek piacának, de a cselekvési terv célja a teljes külkereskedelemben való megjelenés, ami a válság évei után nem egyszerű feladat, de előre lépést kíván.

Az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete. Konferenciájának célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása és megvitatása volt, inspirációs kitekintéssel a kiemelkedő nemzetközi tapasztalatokra. 

Az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark kialakítását a térségben ökológiai gazdálkodást folytató családi gazdaságok segítették és azóta is töretlenül képviselik a természetkímélő gazdálkodási formát a natúrparki kistérségben.

Forrás: www.kormany.hu

Címlap fotó: Pelsőczy Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük