Menü Bezárás

Megérkeztek az őstulkok az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrparkba!

Megérkeztek natúrparkunkba az őstulkok! A Budakeszi Vadaspark két Heck marhát adományozott a Natúrparknak. A őstulok visszatenyésztési program eredményeként létrehozott ősi fajt leginkább reprezentáló szarvasmarha fajtát főleg állatkertekben és vadasparkokban tartják.  Az érkező  egyedek szülei is a Budakeszi Vadaspark lakói, akik Hortobágyi Nemzeti Parkból származnak. Ott ugyanis egy nagy gulyát tartanak őstulokból a Przewalski lovakhoz hasonlóan teljesen szabadon, a puszta kezelésének természetvédelmi szolgálatába állítva.

Fotó: Natúrparki archívum

Jelenleg natúrparki partnerünknél vannak az állatok, hogy hozzá szokjanak az itteni környezethez, mielőtt kiengedjük őket a legelőre, ahol megtekinthetőek leszek az idelátogatók számára.

A mai szarvasmarhák vadon élő őse az őstulok volt. Ez az állat a XII. század folyamán tűnt el a Kárpát-medencéből, a kíméletlen vadászat és a háziasítás következtében. Megmaradt állománya – uralkodói védelem alatt – a mai Lengyelország területén élt, a fajt azonban nem sikerült megmenteni. Utolsó egyede 1627-ben múlt ki.

 Fotó: Csobán Péter – Pentezugi Rezervátum, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az őstulok genetikai állománya azonban nem tűnt el véglegesen, hiszen háziasított leszármazottai részben ma is hordozzák azt. Erre alapozva az ősi tulajdonságok ismét megjeleníthetők, hiszen az állattenyésztés gyakorlatában ismert az ún. visszaütés vagy kihasadás, miszerint egy több generációval azelőtti ős tulajdonságai megjelennek az utódokban. Ez minden haziállatfajtánál így van. Ezt a gyakorlati tapasztalatot használták fel a Heck fivérek, amikor 1920-ban, bizonyos ősi tulajdonságokat mutató házi szarvasmarhafajták irányított keresztezésével megpróbálták a már kipusztult őstulokra jellemző jegyeket egy fajtában egyesíteni. Ezeket az egyedeket egymás között továbbtenyésztve egyre inkább hasonlatossá váltak az eredeti típushoz. A cél pedig nem más, mint az őstulok életre hívása, legalábbis megjelenésében. Az evolúció persze egyirányú folyamat, visszalépni nem lehet, a létrehozott állatok tehát nem lehetnek azonosak az őstulkokkal, csak az őstulokhoz nagyon hasonlító tulajdonságú szarvasmarhák.

Szalczer Bálint

Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük