Menü Bezárás

Homokmégy

Homokmégy a Kalocsai Sárköz keleti részén az Őrjeg mocsaraiból és a Duna egykori árteréből kiemelkedő, vízerektől körülvett halmokra épült. Ősi település, nevében a “mégy” utótag száraz medret, időszakosan száraz vízeret jelent. Jelenleg 6 különálló egységből, “szállásból” áll: Homokmégy, Alsómégy, Hillye, Halom, Kiskecskemégy és Mácsai-szállás.

Történelem és hagyományok

A török hódoltság alatt a szállások elnéptelenedtek, földterületeiket a kalocsaiak vonták művelésbe. A lassan újra benépesedő a vidék mindvégig szoros kapcsolatban maradt Kalocsával. A híres kalocsai népművészet itt, a paraszti közösségekben alakult ki és virágzott fel. Homokmégynek jelentős a hímző háziipara, számos ügyes hímző- és pingálóasszony alkot itt még ma is.

Természeti értékek

A falu határának mintegy harmada gyep,erdő, nádas, köztük az önkormányzat által 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánított 1000 hektáros Örjeg. Az itt található tőzegtelepek, legelők és kaszálók gazdag élővilágának védelmével Homokmégy sokat tett sérülékeny természeti környezetének megóvásáért. Az őrjegi legelőkön külterjes, réti legeltetés folyik. 

Látnivalók, programok

Homokmégyre látogatva a különös gondossággal és szakértelemmel kialakított Tájház megtekintése kihagyhatatlan program. A mellette kialakított tanösvényen a vidék történelméről, természeti és kulturális értékeiről tanulhatunk. Az Őrjegi Legelőkön vagy a Paskum szikes pusztáján sétálva elmerülhetünk a természet gazdagságában.

A programlehetőségek részletes leírását a Látnivalók menüpontban találja.