Menü Bezárás

Látnivalók

Programlehetőségek Hajóson

 • Bivalyok a Hajósi Kaszálók és Löszpartok területén
  Ha szerencsénk van, akkor a Pincefalut Hajóssal összekötő útról észak felé nézve megpillanthatjuk a fűzfákkal tarkított legelőn mélázó bivalyokat. A hatalmas állatokból álló csorda fontos küldetést teljesít: lelegeli az őshonos flórát veszélyeztető, betolakodó invazív növényeket. Segítségükkel a terület ökológiai egyensúlya stabilabbá vált, így számos védett növényfaj tud zavartalanul élni a területen. Megfelelő időben ide látogatva a mocsári kosbor, a szibériai-és a fátyolos nőszirom, a buglyos szegfű és a kornistárnics szépségének lehetünk szemtanúi. Ha gurgulázó hangokat hallunk a magasból, az égen színpompás gyurgyalagokat láthatunk vitorlázni.
  A terület szabadon látogatható.
 • Borkóstolás a Hajósi Pincefaluban
  A Pincefalu 1200 pincéjének nagy része hobbicélt szolgál, ezért ide látogatva nem fogjuk az összeset nyitva találni. Van azonban számos hivatásos borász, akikhez érdemes betérni egy borkóstolóra. Bár a Pincefaluban sétálgatni mesebeli élmény, nagysága és girbe-gurba utcácskái miatt érdemes előre megtervezni az útvonalat.
  A természet tisztelete, a borkészítés művészete és a sváb hagyományok a Sziegl Pincében találkoznak a legszebben. Hajós első osztályú dűlőiben, hagyományos szőlőfajtákból, a biogazdálkodás előírásai szerint készült boraik természet adta egyediséget tükröznek. Kóstolásukhoz szakértő vezetést és szívélyes fogadtatást kap a látogató.
  Információ: szieglpince.hu  
 • Hajósi Barokk Kastély
  Az 1740-ben épült érseki vadászkastély miniatűrnek tűnhet a nagy, főúri kastélyokhoz képest, pompájában azonban cseppet sem marad el azoktól. A legkisebb szögletéig barokk: kőkapujának boltíve fölött unikornis-szobor ágaskodik, kertjében formára nyírt sövényköltemények és romantikus lugas, odabent bársonyszőnyeg, rózsacsokros freskók, pompás termek. A 2010-ben felújított épületben az állandó- és az időszaki kiállítások mellett eredeti állapotukba visszaállított helyiségek is megtekinthetők.
  Információ: www.hajosikastely.hu
 • Német nemzetiségi Tájház (Heimatmuseum)
  A múzeum a II. világháború előtti sváb paraszti életformát mutatja be a látogatóknak. Az idelátogatók bepillantást nyerhetnek a sváb kultúra szépségeibe, az ősök életébe.
  Információ: +3678 504 100
 • Orbán-napi Borünnep
  Szent Orbán a szőlő, a szőlőművelők, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje. Az ő tiszteletére tartják meg 1982-től kezdve minden év májusában az Orbán-napi Borünnepet a Hajósi Pincefaluban. A több napos ünnepségsorozat ideje alatt a koncerteken, utcabálokon megfáradt közönséget számtalan pincében várják remek borokkal és odaadó vendégszeretettel a termelők. A Borünnep fénypontja vasárnap a borverseny eredményhirdetése, az új borlovagok avatása és Szent Orbán szobrának az év legjobb boraival való meglocsolása. A rendezvény minden évben tömegeket vonz, ezért érdemes még az év elején szállást foglalni!

Látnivalók Homokmégyen:

 • Őrjegi legelők
  Az őrjegi mocsarak jellegzetes képét mutató területet a nád és a gyékény uralja, melyek sűrűje tömérdek élőlénynek szolgál búvóhelyéül. Vízisiklók, a tarajos- és pettyes gőték, mocsári teknősök és különféle békafajok mellett a buja vízinövényzet olyan ritka mocsári halfajok menedéke, mint a réti csík és a lápi póc. Ha ezekkel a rejtőzködő élőlényekkel nem is mindig találkozhatunk, az Őrjeg változatos növény- és madárvilágában mindig gyönyörködhetünk. Különleges látványt nyújt a mocsári zsúrló és a mocsári gólyahír, a folyandárként terjedő ebszőlő csucsor látványos piros bogyóit azonban csak messziről nézegessük, mert bár szépek, de mérgezőek! A mocsár érdekessége a közönséges rence, melynek víz alatti levelei rovarfogásra módosultak. Az égre pillantva a magyar természetvédelem címerállatát, a nagy kócsagot fedezhetjük fel. Hattyúkkal, fehér gólyával, tőkés récékkel és piroslábú cankóval is összefuthatunk.  
 • Paskum
  A homokmégyi Paskum fehéren ragyogó szikpadkákkal tarkított terület. Az iszapból, iszapos agyagból és mészkarbonátos iszapból álló talaj felszínén olyan sótűrő növények telepedtek meg, mint a mézpázsit, a bárányparéj, a pozsgás zsázsa és a sóvirág. A szigetszerűen kiemelkedő szikpadkák elérő talajadottságaiknak köszönhetően eltérő növényzettel rendelkeznek. Színpompás virágokkal virít rajtuk a a mezei zsálya, az agárkosbor és a koloncos legyezőfű. Szikes talaja és növényritkaságai miatt a Paskum madárvilága egyedülálló. Előfordul itt a fokozottan védett székicsér és széki lile. Az ugartyúkot rejtőszínei miatt nehéz észrevenni, ám a magasban zsákmányra leső, majd zuhanva lecsapó kék vércse megfigyelése izgalmas élmény lehet.
 • Tájház
  A kalocsai parasztok a jobbágyfelszabadítás után látványos népművészetet alakítottak ki, amelyet nemcsak ruházatukban, hanem lakáskultúrájukban is gyakran alkalmaztak. A Tájház gyönyörű kalocsai hímzésekkel, pingálással díszített. Megtalálhatók benne a kemencék, a padkák, a falfülkék és minden olyan régi eszköz, amely szükséges volt az akkori élethez. A XIX. sz-i tanyaépület hátsó felében egy, a legmodernebb követelményeknek megfelelő vendégházat alakítottak ki.
  A tájház bejelentkezés után látogatható. Információ: +36 78 454 146 (19.00 óra után) 
 • A Romsics-szállás Tanösvénye
  A tájház melletti 2 ha-os nyár- és tölgyerdőben egy 400 m hosszú, informatív tanösvényen ismerkedhetünk meg a Kalocsai Sárköz élővilágával, a fokgazdálkodással, az alacsony- és a magas ártér jellegzetességeivel, a láperdőkkel, a szikesekkel, illetve az őrjegi táj és a mezőgazdaság egymásra gyakorolt hatásával. A tanösvény mögött egy kis tó kínál kellemes pihenőhelyet.

Programlehetőségek Érsekhalmán: 

 • Bronzkori földvár bejárása
  Az 54-es főútról az érsekhalmi leágazásnál a faluhoz vezető bekötőúttal szemközt leágazó aszfaltútra kell lekanyarodni. A lejtős út aljára érve, egy lépcső tövében álló információs tábla jelzi a tanösvény kezdetét. A “hegyre” felkapaszkodva gyönyörű kilátásban lehet részünk. Az egykori erőd szerkezetén kívül érdemes megfigyelni a termikekben körözve emelkedő egerészölyveket, az ösvény mentén fellelhető számtalan gyógynövényt, a cserjék közt költő barátposzátákat, a karvalyposzátákat és mezei poszátákat. A terület nyugati peremének meredek partfalában gyurgyalagok és partifecskék fészkelnek. A távolban felsejlik Szekszárdi-dombság, sőt, tiszta időben még a Zengő csúcsa is felismerhető.
  A tanösvény szabadon látogatható. 
 • Tájház
  A tájház bejelentkezéssel látogatható. Különlegessége, hogy a helyreállított parasztház autentikus bútorzatú lakószobáját nem csak nézni, hanem használni is lehet, ez ugyanis vendégházként is funkcionál. A házhoz az udvaron modern vizesblokk csatlakozik, így a falusi romantikát kompromisszum nélkül élvezheti az utazó. Kemence, bográcsozóhely és sátorozási lehetőség is adott.
  Információ: +3678 548 020
 • Biobor kóstoló az Anna Borháznál
  A szőlőtermesztés a táj és a természeti értékek megőrzése mellett is folytatható. A bioművelésű szőlőültetvény nem elvesz a természettől, hanem élőhelyet teremt a legkülönbözőbb rovar- hüllő- és madárfajoknak. Hagyományos ízvilágú, testes borai kóstolása mellett a borász, Gonda János ezer csodát tud mesélni arról, hogy az élet hogyan talál utat magának a szőlőültetvényekben.
  Bejelentkezés: +3670 310 6514
 • Hajósi Homokpuszta Természetvédelmi Terület
  Hagyományos nevén az “ürgelegelő” egy mesebeli szépségű zegzuga a vidéknek. A sűrű erdőből kibukkanva illatos, hullámzó fűtengeren találjuk magunkat. A legelő buckáin sétálni az év minden szakában fantasztikus élmény. Szinte mindig nyílik valamilyen különleges virág, úgyhogy nem csak a nyúlüregek bejáratai miatt érdemes a lábunk elé nézni. Az árvalányhaj virágzásakor fenséges szépségnek lehetünk tanúi.
  A terület szabadon látogatható, de gépjárművel nem lehet behajtani. 

Látnivalók Császártöltésen: 

 • Vörös-mocsár Tanösvény
  A 2,5 km hosszú útvonalon a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit és a löszpartok madárvilágát figyelhetjük meg. A tanösvény táblával ellátott állomásain megismerkedhetünk a mocsár kialakulásásának körülményeivel, a rovarvilágra épülő kétéltű és hüllő faunával, a halak táplálékláncban betöltött szerepével, a nádasok és a nyílt vizek madaraival, a löszpart és a környező erdők élővilágával.
  A tanösvény a Csala-csárdától indul az 54-es főút 68. km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik. A mocsár a területet nem ismerők számára veszélyes lehet, ezért csak a kijelölt útvonalon, vagy szakvezetővel ajánlott látogatni.
 • Séta a horgásztavak mentén
  Császártöltéstől délre öt horgásztó található, melyek a létesítésük óta eltelt 40 évben szinte már a természet részeivé váltak. Romantikus, ligetes környezetükben kellemes élmény egy könnyű sétát tenni.
  Információ: +3630 938 7380
 • Kerékpártúra a Báger mentén
  A Duna-völgyi Főcsatorna császártöltési szakasza 1923-24 között került kialakításra, ezt a szakaszt a kotrógép után Bágernek nevezik. A csatorna melletti utat fák borítják, így kellemes túrát tehetünk Hajósig, s onnan a Kaszálók és a Pincefalu érintésével tovább a kerékpárúton Érsekhalmára.
  Saját bringa híján a Pincelakat Borházban lehetőség van kerékpárbérlésre.
 • Sváb Tájház
  A sváb népi építészeti kultúra ékes képviselője az 1896-ban épült parasztház, mely ma tájházként üzemel. Az eredeti állapotára visszaállított és eredeti bútorokkal berendezett épületben a helyben gyűjtött használati tárgyakon keresztül bepillanthatunk a korabeli sváb családok mindennapi életébe.
  Információ: +3620 475 3251
 • Kiscsalai löszpart
  Kiscsala településhez közel egy látványos, meredek löszfal nyújt ideális fészkelőhelyet elsősorban a színpompás gyurgyalagok és szintén üregekben fészkelő szorgos partifecskék számára. Érdemes több időt rászánni, mert megfigyelhetjük hogy a rendkívül gyors jégmadár, mezei verebek és a hangos seregély is ezeket a költőüregeket használják. A löszpart lankáin csodaszép löszgyepvegetációt találhatunk, védett fajok közül előfordul itt a tarka nőszirom, apró nőszirom, sömörös kosbor, pusztai meténg, tarka sáfrány.
 • Császártöltési ősborókás
  Az ősborókás az Illancsi tájegység része. A több hektáros, erdőkkel körülvett homokbuckás terület az ős-Duna hordalékából alakult ki. A borókán kívül gyakori cserje a kökény, a galagonya, a vadrózsa, a varjútövis és a fagyal is.

Programlehetőségek Öregcsertőn

 • Minden évben szeptember első szombatján kerül megrendezésre a falunap. Ezen a napon focigála, sportvetélkedők, főzőverseny és népi hagyományőrző tánccsoportok találkozójának megrendezésével ápolják a környező településekkel a kapcsolatot.
 • Lovasoktatás a Csatangoló Lovardában
  Kezdők, hobbilovasok számára itt kiváló lehetőség nyílik elsajátítani a lovas sportok alapjait, és eljutni a haladó szintig. A lovarda vezetője, Kis Csilla Lilla egy született lovasember, akinek kedvességére és szakértelmére kisgyerekek és felnőttek egyaránt rábízhatják magukat.
  Információ: +3630 654 8617