Menü Bezárás

Császártöltés

A tájegységen végighúzódó magaspart jelenléte Császártöltésen a legszembeötlőbb, hiszen a település közvetlenül az 50m szintkülönbséget képző törésvonalra épült. A falu magasabban fekvő részétől a vízvájta völgyekben futó, meredeken lejtő utcák vezetnek a mocsárvilág szomszédságában húzódó alsó utcákba. A több helyütt előbukkanó löszfalakba vájt boltíves borospincékhez a Hajós-Bajai borvidékre jellemző bájos kis présházak csatlakoznak. 

Történelem és hagyományok

A környék falvaihoz hasonlóan ide is sváb telepesek érkeztek az 1700-as években. A sváb kultúra máig meghatározó. A szorgalmas kezek nyoma itt is meglátszik: csinos, virágokkal szegélyezett utcákban nagy műgonddal ápolt kertek sorakoznak, a köztereket szobrok, díszkutak ékesítik.

Természeti értékek

A falu rendkívül gazdag természeti környezetben fekszik. A településtől keletre az Illancsi tájegységre jellemző homoki erdőkkel tarkított lankákat találjuk, északra haladva már a Kiskunságba érünk, nyugat felé, a magaspart alatt pedig az egykor a Dunáig uralkodó vízi világ maradványa, a Vörös-mocsár húzódik. A tőzegbányászat során itt tavak jöttek létre, melyeket a természet mára már visszahódított. Dús növényzet ad otthont a mocsári halaknak, megszámlálhatatlan fajú rovarnak, hüllőknek és kétéltűeknek, valamint a hangosan csivitelő madárhadnak. Felbukkanhat itt a guvat, a pettyes vízicsibe és a vízityúk, de megpillanthatunk vörös gémet, nagy kócsagot és vöcsökféléket is. 

Tegyen egy sétát!

Császártöltésre a túrabakancsot ne feledje magával hozni, ugyanis gyönyörű útvonalak várják, hogy felfedezze őket! Itt található a nagy kiterjedésű és fajokban különösen gazdag Vörös-mocsár természetvédelmi terület. A horgásztavak is kellemes sétahelyszínt szolgáltatnak, kerékpárral pedig akár még Hajósra is áttekerhetünk meginni egy fröccsöt.

Részletesebb információkért kattintson a Látnivalók menüpontra!