Menü Bezárás

Hajós

Bács-Kiskun Megye legkisebb létszámú, ám annál impozánsabb városában már az is élmény, ha egy kis sétára vagy kocsikázásra indulva megcsodáljuk a patinás régi házakat, a pedánsan gondozott kerteket, a szobrokat rejtő, virágzó parkocskákat és természetesen a barokk kastélyt.

Város az embereknek, falu a bornak

A település két részből áll. Maga a város a tájegység Dunához közelebbi, alacsonyan fekvő részének nádasokkal és vizes élőhelyekkel körülvett egykori patakparti szigeteire épült. A vízi világgal való szoros kapcsolat emlékét a város neve mellett a kanyargós Szigeti Fő utca a mai napig őrzi. A város fölé magasodó löszpartba vájt több, mint 1200 pincéből álló Hajósi Pincefalu különálló egységet képez. Ebben a faluban csak a bor lakik.

kép: wikipedia

Történelem és hagyományok

Az 1720-as években Württenbergből betelepített sváb népesség hagyományai ma is a hajósiak mindennapjainak természetes részét képezik. A település népességének 70-75%-a vallja magát az egykori telepesek leszármazottjának. A sváb ősök rend-és munkaszeretetét továbbvivő, hajósi polgárok számára a szorgalom, a rend és a tisztaság a maguk által felállított követelményrendszer elején helyezkedik el. A mindennapokban élő hagyománytisztelet lépten-nyomon megmutatkozik a gótbetűs sváb nyelvű utcatáblákon, a kistraktoron vagy csettegőn munkába igyekvő gazdákon, nagykendős nánikákon, a magyar és német anyanyelv egymás melletti jelenlétén és a helyi közösség városiasan élénk, mégis rendezett életén. 

Borkultúra

Hajós az alföldi tájból kiugró löszpart tetején termelt, kiváló minőségű borairól híres. Sok fiatal fedezi fel újra a borkészítés tudományát, és bár még nem a biogazdálkodás a legjellemzőbb, egyre több természetes stílusú borral találkozhatunk a borvidéken.
A település mindig is szoros kapcsolatban állt a vízi világgal. A nádasok, patakok, csatornák, mocsaras területek közelsége a környezettudatosság növekedésével egyenes arányban értékelődik fel mind a kikapcsolódni vágyó lakosság, mind a felelősen gazdálkodó termelők számára.

Látnivalók, programok

Hajósra látogatva a Barokk Kastélyt mindenképpen érdemes megnézni a csodaszép kert, a pompás épület és a benne üzemelő tárlatok miatt. A Hajósi Pincefaluban számos kiváló kispince kínál borkóstolási lehetőséget, több közülük szállást is tud nyújtani. Útközben akár még bivalynézőbe is be lehet ugrani a Hajósi Kaszálókra.

A programlehetőségek részleteiért kattintson a Látnivalók menüpontra!