Menü Bezárás

Öregcsertő

Öregcsertő a kalocsai Sárköz vízerekkel szabdalt magas árterén fekszik. Kalocsa és Kiskőrös egyaránt 20 km-en belül van, a két város közelsége így jelentős hatást gyakorol a település életére.

A történelem és napjaink kihívásai

A terület már a XIII. századtól lakott volt, azonban a török uralom alatt kipusztult település újkori története a XVIII. század elején történt újbóli benépesedésekor indul. Ekkor alakult ki a környékre nagyon sajátosan jellemző településforma, a szállás. 

A lakosság lélekszáma a XX. század második feléig növekedést mutatott, ám a környék szállásai sokáig Kalocsa külterületeinek számítottak. Először Homokmégy és Szakmár vált ki. Öregcsertő 1915-ig Homokmégyhez tartozott, mígnem elszakadva önálló községgé lépett elő. A települést négy puszta alkotta: maga a központ Öregcsertő, a vele hamarosan egybeépülő Kiscsertő, az őrjegi puszta és a Gajári-major.

Bár a falu lélekszáma az ezredfordulótól már fogyatkozó tendenciát mutat (napjainkban 750 fő), mégis minden olyan dolog rendelkezésre áll, amit a komfortos modern élethez szükségesnek tarthatunk: óvoda, iskola, könyvtár, művelődési ház, sportpálya, védőnői- háziorvosi- és szociális gondozói szolgálat.

Mezőgazdaság és népművészet

Öregcsertő hagyományosan gabonatermesztő község, a búza, tavaszi árpa és a kukorica a legfontosabb terménye. Jelenleg is több hektáron termesztik még a hagyományokhoz híven „Kalocsa piros aranyát” a fűszerpaprikát.

A falu lakossága ápolja a népművészeti hagyományokat, ez elsősorban a kalocsai kézi és gépi hímzésen valamint tojás festésen keresztül valósul meg. A népzenei hagyományokat a helyi asszonykórus tartja, műsorukkal a helyi rendezvényeken és a környékbeli népdalversenyeken sikeresen szerepelnek.

Programok

Hagyományok ápolásához tartozik az évenkénti búcsú megrendezése, amely az 1894-ben felszentelt templom évfordulójához kapcsolódik Öregcsertőn.

1996-tól minden évben szeptember első szombatján kerül megrendezésre a falunap. Ezen a napon focigála, sportvetélkedők, főzőverseny és népi hagyományőrző tánccsoportok találkozójának megrendezésével ápolják a környező településekkel a kapcsolatot.

További programajánlatokért kattintson a Látnivalók menüpontra!