Menü Bezárás

Érsekhalma

Érsekhalma az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark legdélebben fekvő települése. Az 550 fős falucska csak 1986- ban vált önálló településsé. Címere a jövőbe vetett hitet hirdeti, és az érte végzett munka fontosságára figyelmeztet. 

Történelem és hagyományok

Egykor a kalocsai érsek szállásolta itt el az ország különböző tájairól érkezett, birtokain dolgozó családokat. A környező falvak révén érzékelhetők a ugyan sváb kulturális hatások, de Érsekhalma máig megmaradt egy befogadó szemléletű falunak, ahol mindig szívesen látják az ide települőt, bármilyen származású is legyen. 

kép: wikipedia

Természeti értékek

Itt a Gemenc közelsége a legmeghatározóbb. A kis zsákfalut három oldalról az Illancs homokbuckáira és löszpadjaira kúszó buja erdőség határolja, mely gazdag élővilágnak, köztük impozáns nagyvadaknak is otthont nyújt. Az Érsekhalmi Hétvölgy a Kecel-Bajai magaspart része, ahol a Duna egykori árterének vízi világából meredeken kiemelkedő magaspartba fésűszerűen vágnak be a vetődés és az erózió alakította mély völgyek. A cserjékkel benőtt meredek löszpart tisztásain tarka sáfrány, törpe nőszirom és törpe mandula nyílik.

kép: Balázs Réka

Látnivalók és programok

Érsekhalma határában, az “elátkozott hegyen” egy bronzkori földvár sáncain végigkanyargó tanösvény várja a túrázókat, ahol csodálatos kilátás nyílik a Dunáig húzódó tájra. A Hajósi Kaszálók természetvédelmi területet Érsekhalmáról lehet a legkönnyebben megközelíteni. Az érdeklődők borkóstolás mellett betekintést nyerhetnek egy bio szőlőültetvény életébe, és ha éppen itt érne valakit az este, a tájház autentikusan berendezett szobájában hajthatja álomra fejét.

További információkért kattintson a Látnivalók menüpontra!