Menü Bezárás

Májusfa: állítsuk, ültessük vagy irtsuk?

A szalagokkal ékesített májusfa állítása szemet gyönyörködtető és szívet derítő néphagyomány. Májusfa név alatt azonban mást is ismerünk: egy őshonos fafajt, illetve egy vele könnyen összetéveszthető özönnövényt is szokás e néven emlegetni. Melyik melyik? Nagyon nem mindegy!

Zelnicemeggy (Prunus padus) – az igazi májusfa

Európa nagy részén elterjedt, őshonos fafaj. Magyarországon vadon és dísznövényként is előfordul. Májusfa, gyöngyvirágfa néven is emlegetik április végén- május elején nyíló látványos fehér virágzata miatt.

kép: wikipedia

A zelnicemeggy kisebb termetű fává fejlődik, kertekben azonban sövényt is szoktak nevelni belőle. Édes illatú virágait szívesen látogatják a méhek, fekete bogyóit a madarak fogyasztják.

Kései meggy (Padus serotina) – özönnövény

Észak-Amerikából telepítették hazánkba egy erdészeti program keretében. Azt remélték tőle, hogy javítani fogja a gyengébb talajú területeket, de sajnos ez nem következett be, sőt: a faj agresszívan terjedni kezdett és az erdők cserjeszintjét kisajátítva elkezdte kiszorítani az őshonos növényeket. Mint kiderült, az eredeti fajösszetétel egyensúlyának felborulása az erdők egészének megújulási képességét is gátolja, a kései meggy így tehát veszélyforrássá vált hazánk erdei számára.

képek: wikipedia

Különbségek

Ránézésre a két faj könnyen összetéveszthető, azonban a leveleiket megtapintva egyértelműen megkülönböztethetők. A zelnicemeggy levelei vékonyak, puha tapintásúak, fénytelenek míg a kései meggy kemény, bőrnemű, fényes levelekkel rendelkezik.

Míg a zelnicemeggy az európai növényvilág őshonos eleme és dísznövényként kertünk éke lehet, a kései meggy kártékony, kivadulva veszélyezteti természeti környezetünk épségét.

Védekezés az özönnövények ellen

A természetvédelem, a mezőgazdasági szereplők és a lakosság közös feladata az özönnövények elleni védekezés.

Özönnövénynek, invazív vagy inváziós növénynek azokat a fajokat nevezzük, amik:

  • nem részei az őshonos ökoszisztémának
  • gyorsan szaporodnak
  • könnyen alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz
  • nincs, vagy túl kevés a természetes ellenségük
  • az őshonos fajokat kiszorítják az élőhelyükről

Az ilyen növények túlzott terjedése során az őshonos fajok visszaszorulnak, vagy akár ki is halhatnak, ezért gátolni kell a terjedésüket. Mit tehetünk, hogy visszaszorítsuk őket?

  • A természetvédelmi szakemberek, nemzeti parkok, erdőgazdálkodók rendszeresen irtják az özönfajokat az általuk gondozott területeken.
  • A gazdálkodók a nem művelt területeik kaszálásával és szakszerű legeltetéssel sokat tehetnek a növényzet kordában tartásáért.
  • A lakosság kellő tudatossággal és tájékozódással elkerülheti, hogy kertjébe dísznövényként ültetett növények kivadulva ámokfutásba kezdhessenek a természetben. Ne ültessünk ismeretlen növényt! Akármilyen szép tövet ajánl a szomszéd, mert nála már annyira elterjedt, nézzünk utána hogy mi az egyáltalán!
Özönnövénnyel vagy anélkül. Kép: www.gyepgazdalkodas.hu Haraszty László

Jó példa a területek kezelésére

Az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark területén, a Hajósi Kaszálók természetvédelmi területen egy speciális brigád végzi fáradhatatlanul az özönfajok visszaszorítását: egy bivalycsorda. Ők nem bánják, ha étrendjük nádat, parlagfüvet, kanadai aranyvesszőt, gyalogakácot is tartalmaz. A legelőjükként szolgáló terület viszont fellélegezhet az özönnövények terjedésének ökológiai terhe alól.

kép: www.gyepgazdalkodas.hu Viszló Levente

Az özönnövényekről többet is megtudhat a “Mi nyílik a kertemben?” című, szakmai szervezetek által szerkesztett és a WWF által kiadott szemléletes és közérthető kiadványból, melyet letölthet innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük