Menü Bezárás

Újra a boltokban az ÖMKi hazai, tájfajta paradicsompalántái

Idén is folytatódik az ÖMKI nagy népszerűségnek örvendő tájfajta, öko paradicsompalánta kezdeményezése.

Miért olyan különlegesek?  

A tájfajta azt jelenti, hogy a sajátos tulajdonságokat mutató haszonnövényt a természet és gazdálkodó eleink válogató, szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen. Mára a tájfajták az ipari termelés miatt nagyrészt kiszorultak a köztermesztésből. Éppen ezért nevelésükkel és fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is. Az öko minősítés pedig garantálja, hogy a palántákat szintetikus vegyszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelték fel Nektek. Ráadásul azzal, hogy ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolsz, közvetve segíted az újabb hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokat is.

Ha tájfajta öko palántát vásárolsz, azzal hozzájárulsz:

• egy régi hagyomány újraélesztéséhez;
• a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához;
• a környezet védelméhez;
• az egészséges és változatos étrend kialakításához.

Az idei kínálatban szereplő tájfajták:

CEGLÉD TÁJFAJTA

A Cegléd egy kezdetben lassabb növekedésű, erős szárú tájfajta, melyet sűrű bokrosodás jellemez, alig kell kötözni. Bogyóját éretten igazán könnyen meg lehet különböztetni tájfajta társaitól, mivel szép sárgás-narancsos szín jellemzi. Zamata nyersen fogyasztva a legemlékezetesebb, hiszen ropogós, édes ízével igazi mediterrán hangulatot teremt. A kezdő háziasszonyok barátja, mivel nagyon könnyen feldolgozható, vékony a héja, és bárkinek kínáljuk, a siker garantált.

GYÖNGYÖS TÁJFAJTA

A Gyöngyös tájfajta nagyon könnyen konyhánk állandó alapanyagává léphet elő, hiszen erős növekedésű salátaparadicsom fajtáról van szó. Húsállománya szilárd, héja vékony, rendkívül jól szeletelhető, ideális hidegtálak díszítéséhez. Szokatlan, paprikára emlékeztető formája igazi különlegességgé teszi a paradicsomok között. Kóstolás után pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak az alakja egyedi, de kiemelkedő ízvilággal is rendelkezik. Nagyon finom, karakteres édessége miatt nem lehet vele melléfogni, legyen szó családi étkezésről vagy vendégvárásról. Zamatos húsossága és lédússága tökéletessé teszi befőzés vagy aszalás céljára is.

Kép: ÖMKI

MÁRIAPÓCS TÁJFAJTA

A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését. Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.

Kép: ÖMKI

FADD TÁJFAJTA

A Fadd tájfajta egy vastagszárú, erélyes növekedésű paradicsom, mely kerti kiültetés és kedvező időjárás esetén akár kétméteres magasság fölé is megnő. Egészen október végéig virágzik, folyamatosan terem. A lilás-rózsaszínes terméseknek gyümölcsös, édes zamata elsősorban friss fogyasztásra javasolt, kiváló salátákhoz vagy önmagában, köretnek. Különleges, kisebb méretű, tojásdad alakú bogyója miatt hamar népszerűvé válik a családban. A vékony héj és a könnyű kirepedés miatt eltarthatósági ideje rövid, ezért is érdemes frissen elfogyasztani.

Kép: ÖMKI

A palánták országosan, minden Lidl áruházban elérhetőek lesznek (kivéve a budapesti, kisebb alapterületű, ún. city – jellemzően belvárosi – boltokat).
A Lidl üzletekben az értékesítés várhatóan a következő napokon indul (a készlet erejéig):

Május 12., csütörtök reggel

Május 16., hétfő reggel

Bár az ÖMKI megnövelte a mennyiséget, boltonként így is csak kb. 100-120 db palántát fognak tudni kihelyezni összesen. Éppen ezért érdemes időben odaérni majd az áruházakba.
A Lidl-ben kapható palántákon felül lehetőség van előre is megvásárolni a növénykéket, amiket az ÖMKI budapesti irodájának átadópontján, személyesen lehet majd átvenni. Ezeket már most meg tudjátok rendelni a webáruházukban: https://biokutatas.hu/hu/webshop/index/palantak


TÁJFAJTA PALÁNTÁT SZERETNÉK VENNI! 

PARADICSOMPALÁNTA NEVELÉSRŐL ÉS ÖKO PARADICSOMTERMESZTÉSRŐL ITT TALÁLSZ INFORMÁCIÓKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük