Menü Bezárás

„Szarvasbőgés az Őrjegben” – Beszámoló 2023

Szeptember 2-án kora este, tiszta, csendes őszi időben közel 30 fő indult el abból a célból, hogy a gímszarvasok nászidőszakában a bikák felfokozott aktivitásukat meglesse, illetve elsősorban az ilyenkor erőteljes bőgésüket meghallgassa.

A rövid gyalogtúra során először az Őrjeg legmélyebb területrészéként ismert Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület változatos és titokzatos élővilágát, tájhasználati formáit, természetvédelmi problémáit ismerhették meg a lelkes érdeklődők. A gímszarvas életmódjáról, magáról a fajról, illetve vadgazdálkodási szerepéről is természetesen szó esett a bőgés kezdete előtt. Az utunk során található összes gyógynövényt, felhasználását és hatásait számba vettük, ezzel gazdagítva ismereteinket. A szarvasbőgés aznap kevésbé volt intenzív, ennek ellenére a távolban 5-6 gímszarvas bika bőgése volt hallható, azonban a legeltetett lápréten megcsodált naplemente, majd nem sokkal később feljövő telihold feledhetetlen őszi esti élményekkel gazdagított minden résztvevőt.

Szeptember 12-én Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének csoportja látogatott az Őrjegbe szarvasbőgést hallgatni. A túra elején Dr. Márin Istvánné „Marika néni” látta vendégül a csapatot a kistérség falusi turizmusának egyik legizgalmasabb helyszínén, a Kiskastély Vendégház udvarán ízletes házias ételekkel. A szarvasok aznap a közeli homoki erdőkben volt aktívabbak, így egy tradícionális bőgőhelyen, közeli erdei tisztás szélén került sor a bőgéshallgatásra, melyhez köszönettel tartozunk a Kefag Zrt., Császártöltési Erdészet munkatársainak. Az este során az aranysakálok is megszólaltak, legközelebbi gímszarvasok bőgése itt kevesebb mint 50 méteres közelségben volt hallható, óriási élmény volt.

Szeptember 15-én az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület és a hajósi Cabernet Borturisztikai Központ közös szervezésében, a helyi borászokat összefogó Vintegro Egyesület „Szüreti Pincenyitogató” rendezvényének keretein belül szervezett természetjáró túrán kiemelkedően nagy érdeklődés mutatkozott, összesen 72 fő jelent meg. Az utunk során számba vettük a fellelhető gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket, majd a közel 12-15 méteres szintkülönbségű hajósi löszparti kilátópontról ismerhettük meg az alatta elterülő Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Területet, ahol jelenleg is bivalyok legelnek. Az Alföldi Kék-túra útvonalon haladva a Hajósi Pincefaluból ezen állatok bemutatóhelyéig visz a túraútvonal, mely helyen még bemutató madárgyűrűzés színesítette a programot, a gyerekek nagy örömére. Sajnos a szarvasbőgés, ami általában augusztus végétől szeptember közepéig intenzív, emiatt is már kevésbé volt hallható, ennek ellenére élményekben gazdagon tértünk vissza a Pincefaluba. Ezen túraútvonal egyébként bármikor szabadon látogatható, nincs más teendőnk kövessük a kék jelzéseket.

Összességében elmondható, hogy az őrjegi szarvasbőgés túrák országos népszerűségnek örvendenek, hiszen sok érdeklődőt vonzott akik akár több száz kilométeres távolságokból érkeztek.

Agócs Péter túravezető

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük