Menü Bezárás

Szent-György nap és a Föld Napja

Április végén a természetvédelem és a természetközeli gazdálkodás hívei két jeles napot is számon tartanak. Április 22- én a Föld Napja, ápr. 24-e pedig Szent György napja emlékeztet minket a természettel való együttműködés fontosságára.

A Föld Napja egy nemzetközi kezdeményezés, melynek célja felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Ezen a napon világszerte programok, előadások és különböző szemléletformáló rendezvények várják az érdeklődő közönséget.

A szép tavaszi időben érdemes betervezni egy hétvégi kirándulást, ehhez ajánlunk célpontokat.

A Kiskunsági Nemzeti Park vezetett túrái:

Kép: www.knp.hu

Kalandozások a Gemencben:

Budapesti programsorozat:

Szent György napja, vagyis április 24-e az állattartó magyarság hagyományos életritmusának egyik legfontosabb napja volt.

Április 24-ét Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliá-t, amikor a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. Az állatok első kihajtásának napja, amikor az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát hiedelmekkel és szokásokkal igyekeztek biztosítani. Gonoszelhárító, termékenységvarázsló célzattal a marhákat láncon, fejszén, ekevason, tojáson, a gazdasszony kötényén stb. hajtották át. Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre. Szent György napon volt a pásztorok, béresek szegődtetésének ideje, amely általában Szent Mihályig volt érvényben. Hagyományosan Szent György napjához kapcsolódó jellegzetes pásztorszokás Kalotaszegen az ún. tejbemérés. Ilyenkor állapítják meg, hogy a gazdák a nyár folyamán lemért tejmennyiségnek megfelelően milyen sorrendben, mennyi tejet kapnak. Evés-ivás, táncmulatság zárta a napot. (Forrás Magyar Néprajzi Lexikon)

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Aki megmerítkezne a hagyományos állattartás és a puszták hangulatában, annak ajánljuk a következő programokat:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük