Menü Bezárás

Kéktúrázás Napja az Őrjegben

A Kéktúrázás Napja az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szervezésében. A 2020-as évben indult rendezvény sikerére építve idén október 14-én az Országos Kékkör bejárását hirdette meg a szervezet. Ennek keretében került bejárásra az országos rendezvénnyel összhangban az Alföldi Kék-túra útvonal 103. számú szakaszát, mely Érsekhalmától Kéleshalmáig tart.

Szövegdoboz:

Érsekhalmáról indulva régészetileg és természetileg értékes és érdekes érsekhalmi Hét-völgy Természetvédelmi Terület mellett túráztunk, így természetesen a földvár tanösvényét is bejártuk. Az egyik legjelentősebb bronzkori földvárunk sáncai a Duna egykori ártere fölött 10-15 m. magasan helyezkednek el, gyönyörű reggeli kilátással nyugat felé. Ezután a Duna-völgyi Főcsatorna gátján gyalogoltunk néhány kilométert a következő látványosságig. Hamarosan elértük a Hajósi Pincefalut és az ott lévő pecsételő helyet, a Judit Vendéglőt. A Hajósi Pincefaluban 1300 présház és alatta ugyanennyi pince sorakozik, a pincefaluban már nagy volt az aktivitás, éppen szüretelő, préselő vagy éppen vendégfogadásra készülő borosgazdák tevékenykedtek szorgosan.  A hajósi hídtól már a módosított, új szakaszt követtük, a Hajósi kaszálók és löszpartok TT bivalylegelője mellett gulyakúti pihenőhelyéig, ahol egy az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület látta vendégül a Kék-túra csapatát a helyszínen felfűtött Őrjegi banyakemencében frissen sült pogácsával és a borvidékhez illően szőlőmusttal.

A helyszínen az ott legelő bivalygulyával ismerkedhetett meg az ide látogató csoport. A megállóhely apropója az új, módosított szakasz avatása, értékelése, vitathatatlan, hogy ezen Kék-túra szakasz  módosítása minden bizonnyal elérte a célját: egy látványos, izgalmas és a pecsételőhely miatt ésszerűbb és egyszerűbb szakasz került kialakításra.   A túra során az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület látta vendégül a részt vevőket, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság nyújtott az út során szakmai támogatást.

Írta és fotók: Agócs Péter

Természetvédelmi őrkerület-vezető

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük