Menü Bezárás

Téli madáretetés: mivel etessünk?

Eleséggel látni el a vad madarakat a téli hónapokban nem csak szívmelengető élmény, de valódi segítséget nyújt mind a vonuló vendégeknek, mind az egész évben jelen levő madárfajoknak. A jó szándék azonban nem elég! Néhány fontos szabályt be kell tartani ahhoz, hogy tevékenységünk ne ártson, hanem valóban a madarak javát szolgálja.

Mikor etessük a madarakat?

Az első novemberi fagyok megjelenésekor már el szabad kezdeni az etetést, amit a fagyok tartós megszűnéséig kell folytatni. Nagyon fontos a folyamatosság, vagyis ha elkezdtük az etetést, akkor tavaszig tartsuk is fenn! A madarak ugyanis számítanak rá, hogy az etetőben hozzájutnak a táplálékhoz. Máshol így nem keresik, vagy ha igen, a plusz távolságok megtétele annyi energia ráfordítást igényel, ami már végzetes lehet egy kismadárnak.

A Királyka testtömege mindössze 5,5 gramm. Nincs sok tartaléka. Kép: Kelemen András

Mit adjunk enni a madaraknak?

A különböző madárfajok más-más táplálékot részesítenek előnyben. Nem kell azonban profi ornitológussá képezni magunkat, mert szerencsére pár egyszerű eleségfajta kihelyezésével olyan étlapot állíthatunk össze, amin mindenki talál neki tetsző finomságot.

  • Olajos magvak
    A legolcsóbb lehetőség a napraforgó. Nem a sózott, pirított, hanem a takarmányként kapható kicsi, fekete szemű változat. A kistermetű madaraknak nehézséget okoz a napraforgó feltörése, nekik megfelelőbb a köles és a hasonló apró magok, illetve a magtörmelékek. Pinty vagy hullámospapagáj számára kapható magkeverék kihelyezésével akár vörösbegyet vagy ökörszemet is megfigyelhetünk a madáretetőben. A dió, feketedió összezúzva szintén kiváló eledel.
  • Állati zsiradék
    Akár sertéshájat, szalonnát, faggyút vagy vajat kínálunk a madaraknak, győződjünk meg arról, hogy sótlan. A boltokban kapható cinkegolyónak is az állati zsiradék a fő összetevője. 
  • Alma
    Számos madárfaj fogyasztja örömmel az almát. Ezt nem csak az etetőben érdemes elhelyezni, hanem ott, ahol a madarak természetes körülmények között keresnék: fák, bokrok ágai között, illetve alattuk a földön. 
A takarmány napraforgó első osztályú madáreleség. Kép: Magyar Madártani Egyesület weboldalán.